Jdi na obsah Jdi na menu
 


putování výstavy

Vážení přátelé,

předkládáme Vám stručnou informaci o tom, jak se pokoušíme naplňovat heslo Jeho c. a k. milosti bývalého našeho Císaře a Pána France Josefa:  Viribus unitis
Spojenými silami.
 Začalo to na jaře letošního roku, když jsme uspořádali setkání občanů nad dochovanými dokumenty dlouholeté divadelní tradice v Hořičkách. Kulisou tohoto setkání byla putovní výstava Malované opony, kterou jsme si vypůjčili od Muzea českého amatérského divadla v Miletíně. Zajímavou výstavu jsme doplnili souborem kulis, které se zachovaly v sousední vsi Slatina nad Úpou a hlavně – z půdy jsme snesli naši oponu, která nejen že připomněla dávné aktivity ochotníků, ale je také historickým dokumentem podoby naší vsi před 150 lety, jak ji vymaloval Antonín Gebrle z nedalekých Chvalkovic a definitivní podobu jí dal známý tvůrce opon, jilemnický Jan Lev. Spojili jsme zahájení toho setkání také s drobnými vystoupeními a výklady o oponě.   
 Jsme „obecně prospěšnou společností“ a tak jsme se rozhodli nabídnout své služby pro inspirování podobných setkání v jiných místech. Podařilo se - stali jsme se organizátory putovní výstavy Malované opony, která měla letos na jaře za sebou již 25 zastavení. Od léta jsme nabízeli výstavu souborům, obcím, festivalům. Na podzim se s výstavou a také s místní dávno zapomenutou oponou mohli seznámit v Holetíně na Chrudimsku, v Letohradě a v Bílé Třemešné. Tam záslužně obecní úřad vyzval pamětníky, aby přinesli na setkání dokumenty o málem zapomenuté ochotnické slávě v minulém století. A tak se stala procházka mezi oponami příležitostí na obnovení vzpomínek na ta dávná léta naplněná místními divadelními aktivitami. Soustředěného dokumentačního materiálu se ujali matrikářka obce Pravoslava Morávková a kronikář Petr Mlejnek. A jejich zásluhou se také rychle naplňují hesla o Bílé Třemešné v Databázi českého amatérského divadla, která dosud zela prázdnotou. Podobné setkání inspirované výstavou chystají uspořádat ještě letos také v Horních Stakorách.
 Na rok 2013 jsme sjednali putování výstavy Malované opony při nejrůznějších příležitostech a v nejrůznějších podobách. V lednu a v únoru bude základem připravované výstavy v nově zbudovaném Kulturním centru ve Vratislavicích nad Nisou, v březnu putuje do Dačic a do Loun. Tam dojde ke konfrontaci uctívaných realistických opon velkých mistrů i naivistických pohledů místních snaživců s dílem světově proslulého výtvarníka Zdeňka Sýkory.  Jeho abstraktní oponu obnovili a záslužně oživili ve Vrchlického divadle. Z Loun putuje výstava do muzea v Poličce, v květnu do Rožďalovic. A v červnu se ocitne v prostorách nového působiště Městské knihovny v Hradci Králové. Krásné by ovšem bylo, kdyby se knihovníci pokusili o spolupráci s Muzeem východních Čech a představili nejen putovní výstavu, umožňující pohled na široký záběr témat, přístupů mistrů i půlmistrů k jejich tvorbě, ale ukázali také historický skvost – královéhradeckou oponu, na níž výtvarník pražského Stavovského divadla Tobiáš Mössner v roce 1838 zobrazil vedutu města.  Možná, že by se k ní přišli poklonit i účastníci známého královéhradeckého festivalu. Ta opona v místě kulturního centra, jakým Hradec Králové vždycky býval, inspirovala desítky dalších následovníků zobrazit na oponách místo, kde se cítí návštěvník divadelního představení doma. Desítky příkladů uvádí dnes už těžko dostupná unikátní publikace vydaná Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu - Malované opony divadel českých zemí (2010, 412 s.).
Milá setkání s oponami na podzim 2013 jsou ještě v dáli. Zbývá už jen pár termínů, abyste se k našemu úsilí, organizovanému z místa s krásnou vyhlídkou na pětinu Čech na náhorní vrchovině nad Českou Skalicí připojili.
 Těšíme se z toho, že můžeme organizátorskou prací pomáhat Muzeu českého amatérského divadla podněcovat zájem o divadlo, pomáhat zachycovat pro Databázi českého amatérského divadla  slavnou historii divadla ochotnického a také vzdát hold každému, kdo k té klopotné práci kdy přičuchl.
                                                                                                                        Kateřina Novotná
 

horicky--vystava-malovane-opony--2012.jpg

Hořičky: Opona dávno zaniklého ochotnického spolku byla centrálním exponátem výstavy.

vystava-deti-003-----kopie.jpg

Hořičky: V kulisách ze Slatiny nad Úpou sehrálo Mečovské sousedské divadlo Červenou Karkulku.

65886-bila-tremesna--vystava-malovane-opony--zajem-o-mistni-dokumentaci-zvitezil--2012.jpg

Bílá Třemešná: Výstava byla spojena s besedou o divadelních aktivitách v obci a s výstavou dokumentace (fotografie, plakáty, korespondence).