Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masopust 2015

masopust-3.jpg

Průvod maškar, dětská muzika, mužovský bál,

aneb "Tři v jednom".

Kdy se vlastně slaví masopust?

Masopustní období začíná po svátku Tří králů, tedy 7. ledna. Ovšem stanovení termínu závěrečného dne — masopustního úterý před Popeleční středou — je tak trochu matematicko-astronomická úloha. Popeleční středa totiž nemá své pravidelné datum. V každém případě zahajuje čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Jejich termín se zase řídí datem prvního jarního úplňku — první neděle po něm je velikonoční.

Letos  připadá termín masopustního úterý na 17. února. 

Kdysi se závěr masopustního období běžně slavil už od čtvrtka před poslední masopustní nedělí. Hlavní masopustní zábava začínala v neděli. Konal se takzvaný „mužovský bál“, kam neměli přístup svobodní mládenci a dívky, ale jen ženatí muži a vdané ženy. Pro děti staří odpoledne pořádali „dětskou muziku. Vyvrcholením masopustu bylo úterý, spojené s průvody maškar, které chodívaly dům od domu.

Doba však pokročila a dnes už málokdo takhle časově náročný program zvládne. Nám se musí všechno vejít do jednoho víkendového dne. Ale všechno bude. Začneme průvodem maškar. Trasa: Mečov - Končiny.V Kurníku pak propukne „dětská muzika“, která plynule přejde do „mužovského bálu“. Historické diskriminační opatření jsme zrušili a umožníme účast i svobodným mládencům a dívkám.

Potřebujete inspiraci k vytvoření masek?

Masce medvěda byl přisuzován magický charakter, a to především plodnost, která mohla být přenesena na ženy i celé hospodářství (tancem s medvědem, laškováním apod.) Medvěda na provaze vodil medvědář.

Za nevěstu, podobně jako za cikánku, vykladačku karet, tanečnice a baletky se obvykle přestrojovali chlapci. V maškarním průvodu nechyběli čerti a kominíci.

K oblíbeným maškarám patřila bába nesoucí v koši dědka, kůň, slamák, klaun.  Běžné byly i pohádkové postavy, nebo masky démonické − smrt a čert.

Masky představovaly i zástupce různých profesí fotograf, farář, policajt, hasič aj.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Masopust 2015