Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uchování a šíření paličkované krásy z Čech

17. 8. 2012

          Naším cílem je uchovat a vrátit do života staré historické vzory paličkované krajky. Převést již běžně nedostupnou publikaci na CD, tedy do nového lépe použitelného formátu a tím uchovat toto kulturní dědictví. Umožnit zkvalitnění výuky lektorů paličkování i výuky v kurzech.  

Jedná se o publikaci
 
KRAJKY A KRAJKÁŘSTVÍ LIDU SLOVANSKÉHO V ČECHÁCH, NA MORAVĚ,
VE SLEZSKU A UH. SLOVENSKU.
 
Sepsaly a upravily Marie A. Smolková a Regina Bíbová.
 

             Publikace obsahuje 166 listů s paličkovanou krajkou, které obě autorky sesbíraly na konci 19. století. Publikace pak vyšla ve dvou sešitech. První vyšel v roce 1908 a obsahuje fotografie a popisy krajek tak jak byly sesbírány v uvedených letech, druhý sešit vyšel později a obsahuje vzory ke všem vyfotografovaným krajkám.

       Dílo je pozoruhodné a jedinečné tím, že autorky – učitelky paličkování – vždy během několika prázdnin navštívily všechny krajkářské regiony té doby, hovořily s krajkářkami, a k fotografiím přidaly i písemný záznam hovorů a poznaného. Vznikl tak poklad, historická vzácnost, která vypovídá o jedné oblasti lidového umění u nás.        

         Z této publikace lze čerpat i dnes. Podívejte se na malou ukázku. 
 
 
Toto CD mohou na požádání získat zdarma
  1. Všechny instituce, které se krajkou zabývají – například školy, knihovny, muzea atd.
  2. Všichni, kdo se krajkou zabývají odborně – tedy vedoucí kurzů krajky, učitelé, přednášející atd.
  3. Všichni, kdo se zúčastní školení či výuky zaměřené na publikaci KRAJKA A KRAJKÁŘSTVÍ LIDU SLOVANSKÉHO V ČECHÁCH A NA MORAVĚ, VE SLEZSKU A UH. SLOVENSKU (dále jen Krajka a krajkářství) zejména tedy ti, kdo v rámci uvedené výuky vypracují repliky doporučených krajek a odevzdají je instituci pořádající školení. Krajky budou shromážděny k vytvoření přehledu historických krajek publikovaných v knize Krajka a krajkářství.   

CD je zakázáno dále šířit či kopírovat. Každý majitel CD se zavazuje, že nebude dílo dále rozmnožovat. 

 Bližší informace o pořádaných akcích najdete na stránkách Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel Praha.   http://www.palickovani.cz/start.php 

       Pokud se nemůžete zapojit v některém z programů, kde lze získat CD KRAJKY A KRAJKÁŘSTVÍ LIDU SLOVANSKÉHO V ČECHÁCH, NA MORAVĚ, VE SLEZSKU A UH. SLOVENSKU zdarma, můžete si CD koupit za 120,- Kč (nemáte-li to daleko) přímo u nás. Další možností je uhradit 150,- Kč na účet 238427311/0300 a my Vám CD pošleme poštou, nebo za 200,- Kč na dobírku. Závazně si CD můžete objednat přes následný kontaktní formulář,nebo na adrese zbabiccinakapsare@seznam.cz  .

Nezapomeňte prosím uvést adresu, na kterou máme CD doručit.
           

   Projekt je realizován za podpory Ministerstva kultury.mk_velke_50.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krajka a krajkářství lidu slovanského

(MŠ a ZŠ Strážov na Šumavě, 29. 1. 2013 17:30)

Prosím o zaslání CD od Reginy Bíbové Krajka a krajkářství lidu slovanského pro potřeby kroužku paličkování, který aktivně pracuje na naší škole a navazuje na tradici staré krajkářské školy, která bývala ve Strážově na Šumavě.
Děkuji.
Jitka Jiříková
Adresa pro dodání:
MŠ a ZŠ Strážov na Šumavě
Nám. Komenského 92
340 21 Strážov na Šumavě.

KRAJKY A KRAJKÁŘSTVÍ LIDU SLOVANSKÉHO

(Táňa Pačísková, 12. 10. 2012 20:09)

Dobrý den,

chtěla bych si koupit Vámi vydané CD KRAJKY A KRAJKÁŘSTVÍ LIDU SLOVANSKÉHO V ČECHÁCH, NA MORAVĚ,
VE SLEZSKU A UH. SLOVENSKU. Kde si ho mohu objednat? A kolik stojí?

Děkuji za zprávu.